בלוג כשר לפסח - בשיתוף לי סמברנו, דיאטנית קלינית
- Bar Berman
- 1 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
פסח הוא חג של התחדשות, אביב, ניקיונות... וגם לא מעט מצות. השולחן משתנה, המטבח מתארגן מחדש, ואיתם משתנה גם התזונה שלנו – לפעמים בלי שנשים לב. אבל האם באמת חייבים להרגיש נפוחות, כבדות או סתם בלי אנרגיה כל החג? לגמרי לא. הנה כל מה שצריך לדעת על תזונה בפסח – ואיך לשמור על תחושת קלילות גם בלי לחם.
החודש בבלוג לי סמברנו הדיאטנית המדהימה עוזרת לנו לעבור את פסח בשלום, עם תחושה נעימה בבטן, עם הרבה אוכל טעים ו-0 רגשות אשם!
בפסח אנחנו נמנעות מחמץ – כלומר, מדגנים שתפחו במים (חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין), מה שמוביל לכך שאנחנו צורכות יותר אוכל "שלא טפח" – מצות, קמחי מצה, תפוחי אדמה, הרבה ביצים ושמן. נשמע מוכר?
לאורך החג, הארוחות נהיות כבדות יותר, השגרה משתנה, ואנחנו פחות בתנועה – וזה משפיע ישירות על מערכת העיכול. לכן לא נדיר להרגיש נפיחות, עצירות, עייפות, תחושת כבדות ושאר הרגשות נפלאות
אבל יש חדשות טובות – זה לא גזירת גורל!

אז איך אפשר לצלוח שבוע שלם כשר לפסח?
הוסיפו ירקות, והרבה מהם - גם בארוחת החג וגם ביום-יום – ירקות טריים, מאודים, קלויים או מבושלים עוזרים להחזיר סיבים תזונתיים למערכת העיכול.
שתו מים! - מצות וסיבים בלי מספיק נוזלים? מתכון לעצירות. מים הם החבר הכי טוב של מערכת העיכול, במיוחד בפסח.
גוונו את הפחמימות - מצות הן לא הפחמימה היחידה שקיימת בפסח. נסו לשלב בטטה, סלק, קמח שקדים, ואפילו אורז או קינואה אם אתם אוכלי קטניות.
תנו מקום גם לתנועה! - החג מלא בארוחות, אבל זה גם זמן מושלם לטיולים, אימונים או הליכות בים. זה יעזור להרגיש קלילים יותר ויחזיר את האנרגיה אחרי ארוחות החג. נצלו את החופש לנוע יותר, זו הזדמנות מעולה! השמועה אומרת שהליכה קלה, תרגול יוגה מרגיע או אימון פילאטיס משפרים את העיכול, וממריצים את הדם ומה שמאפשר לנו להרגיש קלילים יותר.

ומה לגבי ערב החג?
אל תשכחו שלפני שערב החג הוא ארוחה, הוא מפגש משפחתי משמח וחגיגי. ערב שלם שבו קוראים בהגדה, שרים יחד, שותים ארבע כוסות ומוקירים את הזמן המשפחתי. ובכל זאת, כמו יהודים טובים חשוב להתייחס גם לאוכל.
אז מה אפשר לעשות כדי לצאת שבעים ושמחים מארוחת החג?
קודם כל ולפני הכל - אל תגיעו לליל הסדר מורעבים
בערב החג כולנו מחכים לאוכל, אבל אם תגיעו מורעבים – תאכלו עם העיניים ולא עם הבטן. במהלך היום דאגו לארוחות מסודרות, מספקות ומשביעות כדי לשמור על שובע ולהגיע לערב החג ברעב נעים, כך שאתם שולטים בכמויות ולא העיניים
היעזרו בצלחת כעוגן
ארוחות החג עמוסות בכל טוב, היעזרו בצלחת כעוגן. שימו לכם קצת מכל מנה שאתם אוהבים בצלחת, מלאו אותה עד הסוף ותהנו מכל ביס! ככה אתם נהנים אבל בכמות מתאימה לכם.
תייצרו שיח פנימי - תשאלו את עצמכם: “האם בא לי את זה באמת?”
לפני שאתם לוקחים עוד חתיכת מצה עם שוקולד או עוד כף חרוסת, תשאלו את עצמכם – האם אני עדיין רעב/ה? או שזה רק כי זה נמצא כאן לידי? אם זה באמת מתחשק לכם, קחו, תיהנו מכל ביס ואל תאכלו “על הדרך”. אם לא, תחכו למשהו שבאמת יספק אתכם.
לא חייבים לסיים מהצלחת – האוכל לא בורח לשום מקום
ליל הסדר (וכל ארוחה חגיגית) יכול להפוך למרתון של אוכל. אבל תזכרו – אין חוק שאומר שחייבים לסיים הכל. תאכלו עד שאתם מרגישים נעים בבטן, לא בתחושה מפוצצת. לסיים את ערב החג בשובע נעים זה הניצחון האמיתי!
והכי חשוב, תיהנו מהאוכל – בלי רגשות אשם!
אין “אסור” ואין “מותר” – החג מגיע פעם בשנה, תהנו ממנו! אם בחרתם להתפנק במשהו טעים, תעשו את זה בהנאה מלאה ולא עם מחשבות של “אסור לי”. כשאתם אוכלים מתוך בחירה, האוכל גם מספק יותר.
אז בפסח הזה תהנו מהאביב, מהאווירה המשפחתית ומהביחד. אנחנו מאחלות לכם חג חירות שמח, מלא בבשורות טובות!
מעוניינים בליווי תזונאי ארוך טווח, או להתייעצות קצרה?
צרו קשר עם לי התזונאית - 054-2058850

Comentários